Nose Work historia

Nose Work historia


Hundsporten Nose work grundades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien, vilka också är grundarna till NACSW (National Association Of Canine Scent Work). Tanken bakom Nose Work var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en bättre vardag med aktivering och mental stimulans för att hundarna slutligen kunna placeras i hem runt om i USA.


Ron Gaunt har arbetat med tjänstehundar mesta av livet och tog med sig idén från yrkeslivet om hur Nose Work skulle kunne tränas på andra hundar än bara tjänstehundar. Genom Nose Work har alla hundar möjlighet att få en chans att använda naturliga instinkter och luktsinnet på ett vettigt, vilket resulterar i en trött och nöjd hund. Sedan 2017 finns Ron Gount tyvärr inte hos oss längre, fast har lämnat ett för evigt spår i många hundmänniskors hjärte världen över.  


I 2014 grundades Svenska Nose Work klubben i Sverige och sporten blev 1 januari 2017 en officiell hundsport. I Sverige används hydrolaterna Eukalyptus, lagerblad och lavendel inom de olika klasser. I dagsläget finns 3 tävlingsklasser, klass 1, 2 och 3. Du kan läsa mer om själva Nose Work som hundsport på SNWK's hemsida snwk.se. Här kan du också läsa om alla reglar som gäller inklusive se datum på doftprov och tävlingar.